Η πυρανίχνευση είναι ένα από τα βασικότερα συστήματα ασφαλείας. Αποτελεί σύστημα πρόληψης και όχι καταστολής. Απαιτείται η υποχρεωτική εγκατάστασή του σε τουριστικές επιχειρήσεις , σε δημόσια κτίρια κ.α.Η εγκατάσταση θα πρέπει να σχεδιάζεται και να υλοποιείται από εκπαιδευμένο προσωπικό.

Ανιχνευτής καπνού
Είναι οι ανιχνευτές που χρησιμοποιούνται στους περισσότερους χώρους γιατί έχουν πολύ καλούς χρόνους ενεργοποίησης. Προσπαθούν να ανιχνεύσουν το πιο συνηθισμένο παράγωγο της φωτιάς, τον καπνό. Υπάρχουν δυο βασικές μέθοδοι ανίχνευσης από τις οποίες παίρνουν το όνομα τους και οι ανιχνευτές που τις χρησιμοποιούν.

Ανιχνευτής ιονισμού καπνού.
Η ανίχνευση του καπνού γίνεται μέσω την εκπομπής ραδιενέργειας. Αυτό αποτελεί και το βασικό μειονέκτημα αυτού του ανιχνευτή. Ο ανιχνευτής εκπέμπει ραδιενέργεια 0,7-1 μCu, η οποία παρότι είναι μικρή δεν είναι μηδαμινή. Οι ανιχνευτές αυτοί σε κάποιες χώρες έχουν απαγορευτεί και καλό είναι να μην χρησιμοποιούνται σε καινούργια συστήματα ασφαλείας.

Ανιχνευτές ορατού καπνού.
Ονομάζεται αλλιώς φωτοηλεκτρικός ή οπτικοηλεκτρονικός ανιχνευτής καπνού. Η ανίχνευση του καπνού γίνεται από την μέτρηση της ποσότητα ανάκλασης μια υπέρυθρης δέσμης. Ο ανιχνευτής αυτός είναι ο πλέον πιο δημοφιλής. Τα πλεονεκτήματά του είναι η γρήγορη ανίχνευση της φωτιάς και η χαμηλή κατανάλωση ρεύματος. Μπορεί να τοποθετηθεί σε όλους τους χώρους, εκτός από τους χώρους με αυξημένη ποσότητα σκόνης ή υδρατμών. Επομένως δεν μπορεί να τοποθετηθεί σε κουζίνες, καθώς και σε χώρους που επιτρέπεται το κάπνισμα. Τέλος θα πρέπει να τοποθετείται μακριά από λάμπες φθορισμού γιατί επηρεάζεται η λειτουργία του.

Ανιχνευτές θερμότητας
Χρησιμοποιούνται σε χώρους, όπου για διάφορους λόγους (π.χ. ύπαρξη καπνού, σκόνης ή υδρατμών σε κανονικές συνθήκες) δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ανιχνευτές καπνού. Η ανίχνευση της φωτιάς γίνεται με την μέτρηση της θερμοκρασίας του χώρου. Το κύριο μειονέκτημα αυτού του ανιχνευτή είναι η αργή ανίχνευση της φωτιάς.
Υπάρχουν δυο είδη ανιχνευτών θερμότητας ο ανιχνευτής σταθερού θερμικού ορίου και ο θερμοδιαφορικός ανιχνευτής. Ο δεύτερος δεν ενεργοποιείται μόνο όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή, αλλά και όταν υπάρχει απότομη αύξηση της θερμοκρασίας. Είναι πιο ευαίσθητος και ανιχνεύει ποιο γρήγορα μια εστία φωτιάς από τον αισθητήρα θερμοκρασίας σταθερού ορίου. Αλλά δεν πρέπει να τοποθετείται σε μέρη που υπάρχουν θερμές αέριες μάζες όπως κουζίνες.

Ανιχνευτές καπνού δέσμης ( Beam detector )
Είναι αντίστοιχοι των οπτικών ανιχνευτών καπνού, αλλά δεν έχουν θάλαμο. Χρησιμοποιούνται σε κτίρια με υψηλή οροφή.

Ανιχνευτές φλόγας
Οι ανιχνευτές αυτοί έχουν υπέρυθρο ανιχνευτή και κάτοπτρα , ώστε να εντοπίζουν την παρουσία φλόγας. Χρησιμοποιούνται συνήθως σε πολύ κρίσιμους χώρους από πλευράς ασφαλείας, ειδικά εκεί όπου η εμφάνιση φωτιάς θα καθυστερήσει να παράγει καπνό ή αυξήσει τη θερμοκρασία. Τέτοιοι χώροι είναι οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας και αποθήκευσης υγρών καυσίμων , υπόστεγα αεροσκαφών, εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κά. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ημιυπαίθριους χώρους όπου ο αέρας θα εμπόδιζε τη συγκέντρωση καπνού και θερμότητας σε περίπτωση φωτιάς.

 paradox  general electric  electrosystems cubitech  

 

 

Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Αν δεν αλλάξετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης, συμφωνείτε με αυτό.

Αποδέχομαι